Villa Carme

Obra

Estat previ

Plànols

Reforma Villa Carme

Reconvertim un antic baix d’una vivenda en un nou espai de menjador.

A aquest projecte transformem un garatge, amb importants problemes d’humitats, en un espai càlid i acollidor. Després de la reforma, l’espai del menjador amb cuina-paeller passa a ser un lloc de la vivenda on reunir-se amb familiars i amics.

Harmonia i materialitat

Es busca crear un llenguatge nou i actual a un espai infrautilitzat. Recuperem el tresors ocults de la vivenda i combinem el materials antics i tradicionals (ocults durant anys) amb els nous materials.

Un dels criteris de partida va ser descobrir el materials ocults existents a la vivenda original, per expressar, així l’esperit i el caràcter tradicional de l’arquitectura valenciana. Els nous materials elegits s’han combinat amb detall per crear un conjunt harmònic amb els materials originals.

El material tradicional destacat i protagonista és el mur de rajola vist. Descobrir este material i complementar-lo amb elements decoratius seguint la mateixa línia aconseguim crear un ambient càlid i acollidor, molt diferent a l’estat previ on el color predominant era el gris i el formigó.

Flexibilitat

El projecte de reforma no sols es centra en una nova zona de menjador, sino també amb la rehabilitació del garatge-taller.

La idea d’unificar les dos estancies en un mateix espai és esencial per no pedre el sentiment de tranquilitat i benestar que es busca a la zona d’amics/familiars.

Para dividir els dos espais, s’utilitza la paret corba del nou bany, la qual convida a entrar a la zona de menjador des del garatge-taller.

Com a solución per diferenciar un espai de l’altre, s’utilitza una porta separadora plegable amb vidre estriat que permet diferents graus de privacitat. Esta porta plegable permet un espai flexible a tota la planta, ja que facilita ampliar l’espai del menjador quan es celebren reunions amb un gran nombre de persones.

També cal destacar que el vidre permet que la llum fluisca entre els espais, creant una planta amb una sensació més amplia i lluminosa.

Restauració

Recuperar les relíquies familiars i donar-li el protagonisme que es mereixen a una nova vida.

Dos elements decoratius importants del projecte són tractats amb especial cura i es reutilitzen i reinventen per donar-li un nou ús, una màquina de cosir familiar reconvertida en moble de llavamans i la porta tradicional de fusta com al nou accés al bany.

Aquesta porta restaurada s’introdueixen els mateix tipus de vidre estriats que a la porta nova metàl.lica, açò fa que s’unifiquen materials i és un exemple més de combinació de materials nous i restaurats.

La restauració és molt important a este projecte, no sols es segueix amb la linia tradicional de l’envolvent, sino també amb els elements decoratius i el mobiliari.

Resum del projecte

Localització:

Guadassuar

Àrea:

112 m2

Any:

2021

Fotografia final:

PAM Arquitectura