Casa de les Foies / EN CONSTRUCCIÓ

Obra

Estat previ

Plànols

Rehabilitació casa de les Foies

Rehabilitació de vivenda unifamiliar entre mitgeres que mescla tradició i disseny.

La reforma integral i l’interiorisme proposats en aquest projecte busquen respectar i potenciar el caràcter a la vegada que s’aporta espacialitat i lluminositat a l’habitatge.

El nostre estudi va projectar una rehabilitació conservadora que manté la composició, la volumetria i l’estructura originals de la vivienda. En la intervenció es va realitzar l’enderrocament selectiu de particions interiors i part de l’escala per a crear un interior diàfan, més ampli, amb una distribució que s’adaptara a les necessitats dels clients.

Després de la intervenció, conviuen allò que és antic i allò que és modern, amb predomini de la senzillesa dels elements de l’arquitectura tradicional mediterrània. Es restauren peces existents de la casa com són els portes de pas al dormitori i el moble familiar. Els clients tenien un gran sentiment d’afecte a la vivenda, ja que era una vivenda familiar, i van voler posar en valor elements característics d’aquesta. S’ha reactualitzat alguns dels revestiments de la vivenda, recordant el caràcter i colors d’alguns revestiments preexistents en aquesta.

Està emplaçada en nucli històric, per tant s’ha conservat proporció de buits i massissos, així com ús de materials tradicionals que permeten que la intervenció s’integre en el seu entorn d’una manera amable i respectuosa.

Aïllament tèrmic

Es millora l’eficiència energètica de l’edifici amb aïllaments i amb la renovació d’instal·lacions més eficients de sòl radiant i equip d’aerotèrmica. Aquestes instal·lacions passen a tindre un gran impacte en la vivenda, no obstant, s’han pensat amb deteniment el seu recorregut tenint cura que no interferiren en els elements que es volien deixar vistos de l’estructura original. La millora d’aïllaments i col·locació de sistemes més eficients de climatització han reduït el consum d’energia en més d’un 60%.

Estructura

Estructura de bigues de fusta, murs de maçoneria i sostres de volta existents, conviuen amb paviments i materials actuals, dotant a l’espai de calidesa, calma i elegància, que junt a una paleta de colors neutra ens permet mantenir i potenciar l’aroma de la tradició.

Il·luminació natural

Mitjançant l’enderrocament del forjat s’allibera un doble espai que aporta altura i il·luminació natural zenital. Els elements estructurals són lleugers en aquest espai i queda a la vista un interessant joc de bigues vistes de fusta. En aquest espai a doble altura es situa la nova escala que juga un paper important de contrast respecte a la part antiga preexistent.

La vivenda millora la seua qualitat espacial a l’obtindre una font de llum zenital des d’un lluernari que banya de llum la doble altura de l’escala fins a la planta baixa, una zona que abans de la rehabilitació no disposava d’il·luminació natural ja que era una planta molt compartimentada.

Pati

El pati es manté amb les mateixes proporcions que les preexistents, i continua considerant-se com el nucli de la casa, comunicant visualment diversos espais. Una zona de reunió a l’exterior i un espai on els usuaris l’ajardinen i omplin de vida amb les seues plantes (i en especial amb el seu viver de Foies) La vivenda s’obri al pati central des de diferents punts. Al pati recau tant la cuina oberta, com el dormitori principal com un paeller situat al final de la vivenda.

La vivenda s’obri més al pati, al pati recauen tant la cuina oberta, com el dormitori principal com un paeller situat al final de la vivenda.

Distribució

La planta inferior es destina principalment a la zona de dia, però també es situa l’habitació principal. La cuina es tracta com un moble format per una illa de grans dimensions i uns mobles alts que integren la nevera, la despensa i la zona de desdejuni.

La planta superior es destina a tres dormitori en el volum davanter, mentre que en el volum de darrere es destina una zona de llavador-estudi utilitzat també com a zona d’experimentació i viver de plantes.

Resum del projecte

Localització:

Guadassuar

Àrea:

260 m2

Any:

2023

Fotografia final:

María Mira

Proveïdors

AROMAS DEL CAMPO
HARMONY
IL·LUMINACIÓ – mecanismes elèctrics:
JUNG
LUZIFER
CUINA:
SANTOS / Santos alzira Kookers